Kimse Duymaz: Türkiye’de İnsan Ticareti Mağdurları Üzerine Bir Araştırma Değerlendirme Yazısı

fotoğraf (1)

Kimse Duymaz: Türkiye’de İnsan Ticareti Mağdurları Üzerine Bir Araştırma

Sosyal sorunların öznelerinin konuşturulduğu ve bizzat sosyal sorunların öznelerinin beyanları üzerinden sosyal sorunu daha iyi anlamayı ya da sosyal sorunların öznelerinin sorunu algılayış ve değerlendirme biçimlerini açıklamayı hedefleyen çalışmalar oldukça revaçta. “Kimse Duymaz”’da böyle bir çalışma. Ancak ilk etapta söylemeliyim ki, yazarın sosyal sorunun öznelerini algılayış biçim

Çalışmada beni en çok etkileyen bir paragrafı paylaşmak istedim. “İnsan ticareti hem kadını ikincilleştiren bir suçtur, hem de zaten ikincilleştirilmiş kadından beslenir. Meillassoux, yeniden üretim araçlarının (yani kadınların) kontrolünün, toplumlarda üretim ilişkilerinin kontrolünden daha önemli olduğunu söyler. Kadının ikincilliği evrenseldir, ancak bu ikincillik kültürel olarak farklılık gösterir.” Sorunun temelinde yatan gerçekliğin tanımlanması anlamında bu paragraf önemli geldi bana.i ve kitapta sosyal sorunun öznelerine odaklanma işi biraz konu ile ilgili çıkarsamalarda bulunmanın ve genel değerlendirmenin önüne geçmiş durumda. Buna rağmen bir solukta okunan, faydalı ve konu ile ilgili literatüre katkı sunan bir çalışma olmuş.

Çalışmanın ortaya koyduğu sosyal sorunun net anlaşılması için ise şu cümle çarpıcı, “Bu işi yaparsın. Yapmak istemezsen de yaparsın. Yapacaksın dediler. Korktum. Bir şey yaparlar diye. Burada bir Türkmen ölse kimse duymaz”!!!!!

Son not: okunmalı ancak çalışmanın daha iyi değerlendirilmelerde bulunması mümkünken bu fırsat kaçırılmış.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir