Emeğin Tevekkülü
Son zamanlarda en çok etkilendiğim akademik çalışma diyebilirim. Sosyal Politika Alanında Nitel Araştırmaların son zamanlarda daha sık kullanılmaya başladığı ve bunun belirli şekillerde, öznelerin konuşturulmaya başlanması şeklinde olduğu ve bunun çok da etkin olmadığı şeklindeki Gamze Yücesan Hocanın eleştirisine katılmakla birlikte çalışmanın hiç bu yola sapmadan oldukça önemli tespitler gerçekleştirdiğini söylemem gerekiyor.
Özellikle Çalışma İlişkilerindeki İslamlaşmayı ve işveren algısını çok net olarak ortaya koyan çalışma beni yeni akademik çalışmalara sevk etmek anlamında etki gösterdi. Tek bir paylaşım yapacağım kitapta beni en çok etkileyen ancak okunmasını şiddetle tavsiye ettiğimi yeniden vurgulamam lazım.
Konya Organize Sanayi’deki işletmecilerin ve işçilerin çıkarları birbiriyle nihai olarak asla uyuşmaz. “Enformelliğin yapılaşması” ve yüz yüze ilişkilerin yarattığı “güven duygusu” sayesinde ne ölçüde güçlü uzlaşmalar ortaya çıkarsa çıksın, son tahlilde kültürel hegemonyanın karşılıklı jest ve tavizlerle süregelen uğrağındaki bu ilişkinin, metaforik olarak aşağıdaki fabla eşdeğer olduğu söylenebilir;
“Bir köpek ile bir atın dost oldukları anlatılır. Köpek at için en iyi kemikleri saklar, at ise köpeğin önüne en yumuşak saman destelerini koyarmış ve böylece her biri diğerine elinden gelenin en iyisini yapmak isterken, neticede hiçbiri karnını doyuramazmış”
Kitap ile ilgili Korkut Hoca’da bir yazı kaleme almış. Buradan ulaşılabilir.
http://www.birgun.net/writer_index.php?category_code=1239105118&news_code=1346747648&year=2012&month=09&day=04#.UM9WruT2w3o